Glazbeni memorijal Julije Njikoš

 

Po uzoru na prošlogodišnji memorijal posvećen velikom hrvatskom skladatelju Adalbertu Markoviću, koji je polučio veliki odjek i uspjeh kod glazbene publike i kod glazbenih kritičara, krećemo u stvaranje novog memorijala. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, Glazbeni memorijal „Julije Njikoš“ nastao je s namjerom da se odužimo Juliju Njikošu za 70 godina dug muzikološki, melografski, skladateljski i dirigentski rad u tamburaškom svijetu. Iza sebe je ostavio mnoštvo skladbi za tamburaške orkestre i vokalno-instrumentalnih skladbi za soliste, zbor i tamburaške orkestre u kojima je opisivao ljepote Slavonije, ali i cijele Hrvatske. Sa željom da se koncertna tamburaška glazba očuva i dobije nove poklonike utemeljio je i Festival hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku davne 1961., a koji postoji i danas.

Ovaj Memorijal prikazat će reprezentativna djela iz opusa Julija Njikoša kao što su Slavonska rapsodija, Šokačka krv, Legenda o tamburici, Osijek je duša duše moje, Veliko srce Domovina ima… pri čemu će se obuhvatiti sve glazbene forme kojima se služio (kantate, suite, vesele predigre, koncerta kola i plesovi te ciklusi rapsodija). Bit će vrlo zahtjevno iz tako bogate i plodne glazbene ostavštine odabrati najzrelije skladbe, ali izražavamo nadu da će memorijal trajati baremo toliko dugo da će sve skladbe oživjeti kroz izvođenje na istom.

U dočaravanju skladateljskog rada na pozornici su dosad nastupiti Vera Svoboda (legenda hrvatske starogradske i varoške pjesme), Arsen Dedić, Lidija Horvat Dunjko, Miroslav Živković, Blanka Došen Togonal, Barbara Othman, Stanko Šarić, Matija Podnar, Nikolina Pinko, Elizabeta Križanić i mnogi drugi. Tamburaško društvo Gaj iz Zagreba sa svojim gostima će se u ime hrvatske metropole i cijele Republike Hrvatske kroz navedeni memorijal, bienalno, prisjećati velikog imena hrvatske tamburaške glazbe, animatora i reformatora, veliko promicatelja vrijednosti hrvatske kulturne baštine Julija Njikoša svima nam dragog i od srca i u srcu zapamćenog Đule. Neka glazba ispriča svoje!

Vezane vijesti

Glazbeni memorijal "Julije Njikoš" 2. glazbeni memorijal "Julije Njikoš" 3. Glazbeni memorijal ''Julije Njikoš''